HTML

Szubpol

Politika, szubjektívan.

Friss topikok

  • palutcaifiu: Gyurcsán legújabb, a választási rendszer megreformálásáról szóló javaslatának a megvalósítása soka... (2010.06.17. 09:19) Tők(etlenked)és

Linkblog

Jó ellenzéki párt lesz-e a Jobbik?

2009.08.06. 12:02 QQriQ

Ha kicsit el tudunk vonatkoztatni a média és a néhány hangoskodó politikai szónok által keltett hihetetlen (mű)balhétól, ami a Jobbikot 2006-os térnyerése óta mint állandó társ kíséri, tekintsünk előre 2010-re. Az EP választások botrányos részvételi arányai mellett 3 mandátumot is szerző Jobbik – akár tetszik, akár nem – politikai tényező lett. Igaz, a kisebb és jelentéktelenebb fajtából, mint anno a MIÉP, de akkor is. A 2010-es választások után, ami várhatóan nagy arányú Fidesz győzelemmel zárul majd, parlamenti képviselői is lesznek, valószínűleg nem is kevés, sőt, jelen állás szerint önkormányzati helyekre is számíthatnak. Az érdekes az, hogy mind a Fidesz és mind a Jobbik kinyilatkoztatta, hogy nem kívánnak frakcióra lépni egymással, sőt a Jobbik úgy általában senkivel nem kíván együttműködni (megjegyzem, nekem úgy tűnik velük meg még annyira sem akar senki egyáltalán szóba állni…). Így MSZP, MDF és Jobbik ellenzék várható. Az előbbi két párt most jó időre el fog tünedezni, sőt, ismerve a mostani „politikai elitet” (vicces kifejezés, nem?), attól sem tartok, hogy nem lesznek átigazolások a Narancs Ligába. Azonban a Jobbik. Minden szarságtól eltekintve, amit többnyire jogosan vágnak a képükbe, ez a párt alapvetően igen komoly elvek alapján politizál. Céljaik határozottak, céltudatos a programjuk, és ami becsülendő, eddig nem kerültek ellentmondásba önmagukkal. Ugyanez persze a többi pártól nem mondható el, valószínűleg a pénz szaga és a zsíros bizottsági helyek megérnek egy kis ideológiai meghasonlást. Szóval a lényeg, a Fidesz legszembenállóbb ellenzéke a Jobbik lesz. Amit az elmúlt 7 évből hiányoltam az a reális ellenzéki politika, nem pedig csak az „ez egy rakás szar, majd mi mindent másképp csinálunk, kirabolják ezek az országot, kommunisták” hozzáállás. A Fidesznek egy forintot nem lett volna szabad kapnia politikai járulékként, erre még egy óvodás is képes! Csak az 5 évesek aranyosabbak ahogy gügyögnek és autóznak… Azonban az ellenzéki politizálás legfontosabb kelléke a kulcskérdés itt. Konstruktivizmus. Vajon képes lesz-e a Jobbik túlnőni saját gyermeteg nagyhangúságán, Vona Gábor, amikor majd dönteni kell a különböző törvényekről, hajlandó lesz-e letenni a kis Gárdistát és elővenni a politikust, képes lesz-e egy alapvetően demagóg és populista párt a célkitűzésében oly sokat hangoztat „tenni a hazáért” tézis jegyében konszenzusra jutni a parlamenttel? És igazából nem tudom. Szeretném ha így lenne. Mert onnantól már nem csak faszista szélsőmajmok lennének: onnantól nemzeti érzelmű politikai csoportosulássá válnának. Azzal pedig részemről, semmi gáz nincsen.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fidesz választások jobbik ellenzék

Status Quo

2009.03.31. 21:39 andor99

Ide is kéne írni valamit, úgyhogy...íme:

Bokros Lajos
Az SZDSZ javasolta, az MSZP meg azt mondta, hogy "túl durva", meg hogy "nem látja a számok mögött az embereket". Erre föl milyen jelöltjeink vannak? Pl. a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és hasonlók. Igen, ők a kapcsolatok és egyenletek között biztos arra gondolnak, hogy a Mari néni éppen hogy érzi magát, hogy szolgál a kedves egészsége, meg tudja-e venni az unokájának a Mountain Bike-ot, és nem kell-e kiszúrnia a szemét egy olcsóbb BMX-el, ami városba úgy is jobb lenne. Biztosan így van. Mellesleg ha egy ilyen helyzetet kezelni akarunk (jól), akkor azt kell csinálni, hogy kizárjuk a fejünkből a szörnyűlködő hangokat a nagy adó és kevés pénz miatt, akármennyire rosszul is esik, mind nekünk, mind a népnek. Bokros egyszer már bizonyított egy (ország)adósság-törlesztő programmal. Akkor most miért nem állunk jobban? Ja, hogy nem hagyták neki befejezni, OK.
Nem ismerem őt, mint embert, szóval lehet, hogy tényleg nem érdekli a Mari néne reumás lába, de mint válságkezelő politikus, szerintem nagyon jó lett volna. Bár azon sem csodálkozom, hogy végülis visszautasította a jelölést, minden oka megvan rá, hogy elege legyen az országból. Fentebb írtam, hogy valamit nem hagytak neki.

SZDSZ
Komolyan nem értem, hogy ez a párt miért szól bele még a miniszterelnök választásba (annak ellenére, hogy Bokrossal egyetértek), most vagy koalíció lesz és egyetértés az MSZP-vel, vagy elmehet a párt megdögleni magát.
Nem is lenne nagy kár érte, ugyanis az összes dolog amit csinált volna, az az, hogy beáll szépen Bokros mögé, és amikor már nagyjából jobb a helyzet, akkor azt mondják: "Emberek, látjátok, mekkora részünk volt a megoldásban? Na, milyen fasza kis párt vagyunk!"

MDF
Dettó. Mondogatja pár politikus, hogy csak az ellenzékkel kéne tárgyalni, baloldalról miniszterelnök már nem is lehet senki. Mondogatják azt is, hogy az MDF nevében beszélnek, amikor nincs is ilyen párt. Nem is értem, hogy miért szántam ennek egy külön részt.

MSZP
Ha egy pártot lehetne kezelni, mint egy önnálló személyt (igazából ez lenne a normális, de sajnos nem lehet), akkor azt mondanám, ennek a pártnak bizony tudathasadása van. Méghozzá többszörös. Egyrészt simán hátbaszúrták volna Gyurcsányt, ha nem mond le, pedig ők választották meg, első ellentmondás. Egyszerre mondják azt, hogy Bokros jó lett volna (ez ellentmond a Gyurcsány-ellenes hozzáállásnak, mert Bokros ugyanez, csak szteroidokon), és azt is, hogy nem lett volna jó (ez meg ellentmond az előzőnek). Azt mondják, Bokros nem jó, de feltételezhetően hasonló gondolkodású embereket meg jelölnek, negyedik ellentmondás. Azt hiszem legalábbis, hogy negyedik. Kicsit belezavarodtam.

FIDESZ
Valahogy kétlem, hogy ismét a KDNP-vel idnulnának el 2010-ben. De akkor kivel?
Lehet, hogy Orbán Viktor úgy beszél a kommunizmusról, hogy semmit nem tud róla, mert akkor éppen Angliában tanult, lehet, hogy vannak furcsa dolgai, de attól még nem hülye, nem fognak egyedül elindulni. Nem tudok olyan pártot mondani, ami elég nagy lenne hozzá, esetleg egy SZDSZ, vagy újraalakult MDF, de ez nem valószínű. Annyira nem valószínű, hogy szinte már science fiction. Van egy viszonylag nagy parlamenten kívüli párt, akikkel már egy jó ideje ugyanazt mondják (monnyá' le, országgyűlés feloszlatása, egyetlen baloldali jelölt sem jó, stb...), ők a JOBBIK. De ha velük összeállnak, akkor végképp kiábrándultam ebből az országból... pont, mint Bokros. Épp úgy, mint Bokros Lajos.

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz gyurcsány szdsz mdf lajos bokros statusquo

Tők(etlenked)és

2009.01.10. 12:13 QQriQ

Miután Orbán Győző és kiscserkészei rendszeres időközönként kijárnak a szép Nagymagyarország ősi földjeire, így Erdélybe is, és oylan okosakat, Istenkém, olyan de olyan okosakat mondanak, hogy csak na. És utána ha erre reagál a romániai sajtó és politikai közvélemény, akkor iszkolnak vissza Pestre, mint hasmenéses viziló a mocsárban. Igazából értem én, hogy mire játszanak, meg mire volt jó az a híres állampolgársági népszavazás, de kérem uraim: Önök seggfejek, ha a külföldön rekedt magyarok helyzetét kihasználják politikai erőviszonyok felmérésére és csupán a feszültség szítására. Miért nem lehetett összparlamenti kezdeményezés? Ja, hogy azért, hogy majd új állampolgáraink CSAK ránk szavazzanak? Világos. Önök uraim, seggfejek.

Nah, azontúl, hogy ezt tisztáztuk immár, folytatódhat a mese. A népszavazás után az erdélyi közvélemény ketté szakadt, és ekkor lépett fel a poltitkai porondra ismét Tőkés László püspök úr. (Kitérő: 1989-ben Ceausescu bukását megelőzően Temesváron felkelést tört ki mind magyar mind román körökben. A felkelések előidézője egy fiatal lelkészke volt, névszerint Tőkés László. Innentől mindenkinek világos gondolom. Mindszenty 2.0.) Viktor barátunk őt találta meg, így ami Magyarországon már 1998 óta gyűrűzik, 2000 táján Erdélyben is elindult. A romániai magyarokat sikerült két táborra szakítaniai, megtörve ezzel az addig egységes kormánypárti koalícióban működő RMDSZ-t. És mindezt minek? Egyszerű. Ha létrejön majd a nagy Unió, akkor az állampolgárok valóban szavazó joggal rendelkeznek majd. És ezt ki hozta meg? Éljen Tőkés, éljen Viktor! Alleluja Domine.

Csakhogy a püspök úr annyit ért a politikához mint Matuska Szilveszter a vasúti pályajavításhoz. Az Európai Parlamenti választásokon elindult az RMDSZ jelöltjeivel szemben, aminek az eredménye annyi lett, hogy minimálid százalékot ért el csupán, ami viszont pont annyit vett el, hogy az RMDSZ képviselője sem kerülhetett be. Gratulálok püspök úr! És most megint választások jönnek. És megint, mindne ugyanaz. Nem beszél az RMDSZ-szel. Ennyi esze van. Viktor barátunk azt a keveset is elvette tőle.

És én pont leszarom, hogy ettől több lesz-e a FIDESZ. Pont leszarom, hogy többen szavaznak-e rájuk. Abba viszont senki nem gondol bele, hogy a magyarok, akik ott élnek még mindig, mert szeretik azt a földet, ahova születtek, azok az emberek - többek között nagyszüleim - csak annyit látnak, hogy Magyarország nem akarja az ő magyarjait. Mert ők magyarok. Magyarabbak mint a Tusnádon olyan gyakran felszólaló ékesbeszédű majmok. Sokkal magyarabbak.

Püspök úr! Nem lenne jobb ezt abbahagyni?

2 komment

Az van hogy

2008.12.10. 18:04 QQriQ

Trianon mindegyikünké.

Nem csak a hangosan zúgolódó, menetelő, kődobáló, Fradit az NB1-be követelő, kertészkedő, lázító csürhévé, nem a jobb oldalé, nem Kun Béláéké, nem a baloldalé. Trianon kérem nem kisajátítható. Nemzeti örökség. Ezért lehet róla beszélni. Hogy kell-e, azt nem tudom biztosan. Mindenesetre mondom.

Wilson elnök a nemzet önrendelkezéséről szóló törvénye igen szép dolog. Sajnos azonban csak egy elmélet. A történelem győzteseit többnyire nem érdekli, hogy a háború után mi történik, ha az érdekeiket kiszolgálták már. Sztálin önkényesen száz kilométerekkel arrébb tolja Lengyelországot, mert ez így neki jobb, mert csak. Napóleon gondolkodás nélkül lerohanja a Habsburgokat minden korábbi szerződést felrúgva, az amerikai kormány pedig csupán a fair-play jegyében Nevadába gettóztatja be az indiánokat – akik rövid távon tömegesen pusztulnak el a kurva nagy semmi közepén: de legalább együtt – a telepesek és saját érdekeit kiszolgálva. Velünk is ezt tették. Se Kossuth, se Széchényi, se Deák, se semelyik „magyar nagy” nem foglalkozott a nemzetiségekkel időben és kellő mértékben, hát akkor í.j., basszátok meg nyomi mogyik, kap mindegyik saját országot. Mit gondoltunk, Jellasich meg Avram Iancu poénból támadtak ránk már ’48-ban? Szerb-Horvát-Szlovén Királyság, Csehszlovákia és Románia. Eddig szép és jó is srácok, megcsináltuk a 20. század legtutibb földosztását. Pezsgő, kaviár, Dj Trianon. De most kicsit nézzük meg visszatekintve – retrospekcióval, doktorúr, retrospekcióval – mennyire is jött ez be.

Oké, Kis Antant, ne ugráljanak a kis Dózsák. Eddig megfelel a célnak. Ciki ugyan, hogy Románia a második világbalhéban egyszer Antant másszor Tengelyhatalom, de belefér. Románia, mit várunk? (Szubjektív nacionalista irónia lezár.) De nem is ez az érdekes. A háborúk és a komcsizmus után, egyszer csak megint kitalálják nekünk a demokráciát. És mi történik? A nemzetiségecskék olyan szuperül érzik magukat a fasza kis államalakulataikba, hogy egymásnak esnek, szétlövik egymás fejét, majd külön köztársaságokat hoznak létre. Csehszlovákia? Viccelsz? Szlovákia és Csehország! És itt van ám a hűbazmeg meg a hoppá-hoppá! Románia kivételével az összes Kis-Antant ország, amiket mesterségesen rajzoltak meg nyugati barátaink két üveg pezsgő között Versailles-ban a térképen, rohadtul nem működnek. És ez itt a pont.

Tanulság: ne rajzolj olyan vonalakat egy térképre ami előtted van, amiből később államhatárok lesz. Nem működő, mesterséges, csupán gazdasági érdekeket kiszolgáló országok határai. A politikai körökben is egyre gyakrabban emlegetik, hogy a ’90-es években bekövetkezett demokratikus átalakulások tükrében Trianont újra kell értékelni.

És most nem változtatásokról beszélek. Nem, azt senki nem akarhatja igazán. Vagy ha igazán okosan akartuk volna régebben is, nem Mussolinihez és Hitlerhez futunk. Aki meg igen, mégis csak egyben szép a „nagymagyarország”, az utazzon egyszer el Aradra, és próbáljon meg magyarul megszólítani valakit. 10-ből 0,6 ember fog neki magyarul válaszolni. Ez már véglegesen el van cseszve. De egy gesztust, mai Wilson elnök úr, Mr Clemenceau, csak egy kis beismerést, szerintem megérne.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: trianon történelem kis antant

Koordinátarendszerek és grafikonok

2008.12.10. 15:31 andor99

Akkor már én is belecsapnék, egy kis matekkal együtt, ha nem baj.

Hasonló helyzetbe kerültem én is a másik blogon, aminek a címe majd vagy kint lesz oldalt, vagy nem. A véleményem és amit tudni kell rólam:
Fontosnak tartom a szólásszabadságot, de azt is, hogy mindenki éljen is vele. Én élek vele. Továbbá meggyőződésem, hogy szélsőséges tettek nélkül is lehet fejlődni.
Emlékeztek még a politográfra? Na, kitöltöttem a kérdéseit egyszer én is. Aszonta bal oldali vagyok. OK, semmi gond vele. Az X tengelyen foglaltam helyet (tehát nincs eltolódás se liberális, se konzervatív irányba), annak is a bal oldalának a közepén. Egész jól leírja a dolgokat. Ezek alapján mit fogtok tőlem hallani? Sok mindent. Például szerintem, ha a szociális/politikai tevékenységet egy óvodai magasságmérce mutatná, Magyarország valahol a béka segge alatt foglalna helyet. Vannak próbálkozások ennek ellensúlyozására, ilyenek többek között a fekete ruhás felvonulások és egyéb megmozdulások. Nekem úgy tűnik, támogatják őket, főleg ha elképzeljük a történelem folytonosságát, mint egy hullámzó grafikont, ami most éppen felfelé, a radikalizmus/diktatúra felé tart. A jobbra-balra kicsapongó grafikon pedig a jobb felé. Ennek ellenére biztos, hogy sokan nem nézik jó szemmel, csak hát ők még mindig nem beszélnek, nem szólnak bele a "mocskos" politikába, azaz idióták, ahogy a görögök mondták anno. Ezért tartom fontosnak, hogy ez a blog ne csak egy olyan valami legyen, amibe 2-3 ember írogat permanensen, hanem szeretném, ha folyamatosan bővülnénk. Ne legyünk idióták, különben elnyomnak az ostobák. Hallatni kell a hangunkat, ha azt akarjuk, hogy vigyük is valamire; össze kell fogni, ha nem is mindenkit, de legalább ezt az új, ezt a fiatal generációt, a miénket.

Szólj hozzá!

Címkék: bemutatkozás összefogás

Előszó-Miért?

2008.12.08. 16:40 QQriQ

Nah, vágjunk bele a lecsóba.

Meguntam, hogy a másik interenetes naplómat szennyezzem be a mocskolódsásal a poltitikáról. Sok olyan dolog történik ma HUngáriában, ami személyszerint engem borzasztóan idegesít, és nem tudok szemet hunyni fölöttük, nem is akarok. Csak a hangnem gáz. Sok volt a nagyon szubjektív személyes fellángolás. Így fel is hagytam vele odaát. Ám olvasgatva az utcán a plakátokat, a híreket hallgatva, vagy nézve az országgyűlési túdósítást, rájön az ember, hogy így se jobb. Írni kell, írni szertenék arról, hogy szerintem mi van ma, mi lehetne ma és mi az ami ne legyen se ma, se holnap, se azután. Ezért van hát most ez. És immáron nem egyedül. Nyílt gonoldatiságú fórumot szeretnék, olyat ahol sok vélemény szólal meg. Érdekes, de úgy sejtem, hogy valahogy majd azért mégis egybecsengnek. Részemről fontosnak érzem - ha már egyszer politikai tárgyú lesz ez a baszás -, hogy nagy hangsúlyt kapjon az objektivítás és a választékosság. Erre oda kell figyelnem, mert hajlamos vagyok az idegeskedésre. Még írás közben is. És persze a tények. De ez abszolút nyilvánvaló és releváns.
Lesz itt minden, innen és onnan, múltból és jelenből, a "Nagyfaluból" és a kisebbekből, minden. Csak egy a lényeg: Ha valaki majd beleolvas ebbe, abból ne szörnyülködést vagy szívrohamot váltson ki. Árnyaljon. A szkepticizmus viszi előre a világot.

Szólj hozzá!

Címkék: előszó cél